Om radikal identitetsendring

I 2018 ble jeg medforfatter av boken ”Radikalisering, fenomen og forebygging”. Dagbladet trakk frem at ; ”psykolog Cathrine Moestue gir et viktig bidrag ved å ta for seg de psykologiske faktorene som kan ha vært medvirkende til at de to søstre fra Bærum reiste til Syria” i sin anmeldelse av boken.

I 2018 ble jeg medforfatter av boken ”Radikalisering, fenomen og forebygging”. Dagbladet trakk frem at ; ”psykolog Cathrine Moestue gir et viktig bidrag ved å ta for seg de psykologiske faktorene som kan ha vært medvirkende til at de to søstre fra Bærum reiste til Syria” i sin anmeldelse av boken.

 

Boken Radikalisering; Fenomen og forebygging finnes på alle biblotek i Norge.

Les anmeldelse av boken i Dagbladet her og her kan du se boklansering fra gamle Deichman

Minotenk har samlet noen av Norges fremste eksperter og praktikere i vår nyeste bokutgivelse: Radikalisering – fenomen og forebygging. 

Hvorfor ble Tom Olsen nynazist? Hvorfor kjempet og døde norske ungdommer for terrororganisasjonen IS? Er det mulig å beskytte samfunnet fra voldelig ekstremisme, og kan vi i det hele tatt forstå ekstremistenes psykologi?

I denne boken beskriver Norges fremste eksperter og praktikere hvordan radikalisering foregår, og deler erfaringer fra arbeid i felt. Kjøp boken her!

Interessen og engasjementet startet med min egen erfaring som 19 åring, Fordi jeg opplevde en radikal identitetsendring i møte med min lærer/rekrutterer i 1984. Hva skjedde & Hvordan skjedde det? har vært store spørsmål som jeg har søkt svar på og somjeg utforsker i boken “Hvem var Roxy”? Den er ikke ferdig men har fått støtte av Fritt ord og NFFO.

Flere tekster & foredrag
 
 

Hva er gaslighting? Intervju for psykologisk.no

Alle bruker Hersketeknikker i P3.no

Skjermbilde 2021-10-01 kl. 16.10.20.png
Hvem var Roxy? Plenumsforedrag på Psykologikongressen 2020 Skam og idealer i vår tid.HVEM VAR ROXY? En historie om en radikal identitetsdannelse.I dette foredraget vil du få svar på:* Hvordan ekstreme grupper utnytter krisene i verden for å rekruttere ungdom?* Hvordan foregår en identitetsdannelse i traumatiske relasjoner?* Hvordan hjelper vi avhoppere fra ekstreme grupper?Cathrine Moestue utforsker identitet, sårbarhet og ansvar i forhold til sin egen «radikale» endringshistorie. Foredraget vil legge vekt på sterke følelser og mekanismer for manipulasjon i en ideologisk venstreorientert radikaliseringsprosess.Cathrine Moestue, psykolog i privat praksis, og medforfatter i boken: «Radikalisering. Fenomen og forebygging» som kom ut I 2018 fra Minotenk. Hvor hennes bidrag fikk en god anmeldelse. Dagbladets anmelder skriver: «Ikke minst gir psykolog Cathrine Moestue et viktig bidrag ved å ta for seg de psykologiske faktorene som kan ha vært medvirkende til at to søstre fra Bærum sluttet seg til IS i Syria». Cathrine deltar i nasjonale og internasjonale nettverk for å forebygge radikalisering, blant annet Radicalisation Awareness Network (RAN) som ble opprettet av EU kommisjonen. Cathrine har også personlig erfaring med indoktrinering/radikalisering. I 1984/85 da verden sto ovenfor en enorm sultkatastrofe og avisene daglig viste grusomme bilder av utmagrede barn og verden samlet seg til Live Aid. På denne tiden var Cathrine 19 år og flyttet hjemmefra for å studere på teaterskole i Sverige. En av hennes lærer, ansatt ved Folkeuniversitetet i Stockholm, underviste henne i engelsk og moralfilosofi. Han påsto å ha et program for å «redde de sultne barna». Og sakte men sikkert ble Cathrine forført av lærerens retorikk, rekruttert og senere radikalisert inn i den totalitære gruppen som han ledet. Cathrine endret navnet sitt til Roxy og ble fanatisk opptatt av å «redde verden». I den mentale tilstanden av å være «Roxy» var hun også isolert fra familie og samfunn i 6-7 år før hun endelig klarte å rømme i 1992. Nå skriver hun på sin selvbiografi. «Hvem var Roxy»?

Hvem var Roxy? Plenumsforedrag på Psykologikongressen 2020 Skam og idealer i vår tid.

HVEM VAR ROXY? En historie om en radikal identitetsdannelse.

I dette foredraget vil du få svar på:

* Hvordan ekstreme grupper utnytter krisene i verden for å rekruttere ungdom?

* Hvordan foregår en identitetsdannelse i traumatiske relasjoner?

* Hvordan hjelper vi avhoppere fra ekstreme grupper?

Cathrine Moestue utforsker identitet, sårbarhet og ansvar i forhold til sin egen «radikale» endringshistorie. Foredraget vil legge vekt på sterke følelser og mekanismer for manipulasjon i en ideologisk venstreorientert radikaliseringsprosess.

Cathrine Moestue, psykolog i privat praksis, og medforfatter i boken: «Radikalisering. Fenomen og forebygging» som kom ut I 2018 fra Minotenk. Hvor hennes bidrag fikk en god anmeldelse. Dagbladets anmelder skriver: «Ikke minst gir psykolog Cathrine Moestue et viktig bidrag ved å ta for seg de psykologiske faktorene som kan ha vært medvirkende til at to søstre fra Bærum sluttet seg til IS i Syria». Cathrine deltar i nasjonale og internasjonale nettverk for å forebygge radikalisering, blant annet Radicalisation Awareness Network (RAN) som ble opprettet av EU kommisjonen. Cathrine har også personlig erfaring med indoktrinering/radikalisering. I 1984/85 da verden sto ovenfor en enorm sultkatastrofe og avisene daglig viste grusomme bilder av utmagrede barn og verden samlet seg til Live Aid. På denne tiden var Cathrine 19 år og flyttet hjemmefra for å studere på teaterskole i Sverige. En av hennes lærer, ansatt ved Folkeuniversitetet i Stockholm, underviste henne i engelsk og moralfilosofi. Han påsto å ha et program for å «redde de sultne barna». Og sakte men sikkert ble Cathrine forført av lærerens retorikk, rekruttert og senere radikalisert inn i den totalitære gruppen som han ledet. Cathrine endret navnet sitt til Roxy og ble fanatisk opptatt av å «redde verden». I den mentale tilstanden av å være «Roxy» var hun også isolert fra familie og samfunn i 6-7 år før hun endelig klarte å rømme i 1992. Nå skriver hun på sin selvbiografi. «Hvem var Roxy»?

møtløft sarp.jpg